Barry Clifford en de Santa María

Op 14 mei 2014 berichten CNN en de BCC dat Berry Clifford vol vertrouwen is dat hij het wrak van de Santa Maria gevonden heeft. Zou dat kunnen?

In 1492 loopt de Santa María in de kerstnacht op een rif en vergaat langzaam maar zeker. De complete bemanning inclusief Columbus belanden op het strand. De indianen helpen mee om een gedeelte van de proviand en delen van het scheepswrak aan land te krijgen.

De zeer gelovige Columbus denkt dat het vergaan van de Santa María een teken van God is en besluit om op precies die plek de eerste Spaanse nederzetting in de nieuwe wereld te stichten. Later worden resten van het wrak gebruikt om daar een fort en toren te bouwen. De nederzetting wordt toepasselijk La Navidad genoemd. ‘Navidad’ is kerstmis in het Spaans.


De beroemde Columbus historicus Samuel Eliot Morison, auteur van Admiral of the Ocean Sea - A life of Christopher Columbus, (Little, Brown and Company - Boston 1942) schrijft in deel 1 op pagina 394: ‘Navidad fort was built largely of Santa María’s planks, timbers and fastenings.’ Zijn bron is The Historie geschreven door Columbus zoon Fernando en voor het eerst uitgegeven in Venetië in 1571.

Dit maakt heel aantoonbaar dat al in 1492 weinig van het wrak is overgebleven. Zeer interessant is hoe Barry Clifford 500 jaar later gaat bewijzen dat hij daadwerkelijk resten van de Santa María gevonden heeft...

Op 8 oktober 2014 laat CNN geen spaan heel van het verhaal van Clifford (1). In het wrak zijn scheepsdelen van brons of koper ontdekt. Deze materialen worden in de tijd van Columbus niet voor het bouwen van schepen gebruikt.

Wat Clifford in elk geval wel lukt is veel media aandacht. Jammer dat journalisten niet een beetje speurwerk verrichten alvorens over een dergelijke claim te berichten.

(1) But a team from the U.N. cultural agency UNESCO said in a report (8 October 2014) that bronze or copper fasteners found at the site point to shipbuilding techniques of the late 17th or 18th centuries, when ships were covered in copper. Before that, fasteners were made only of wood or iron, it said.