Columbus vrouw, Felipa Moniz de Perestrelo
ca. 1455 – ca. 1484

Columbus-oprechtheid

Nergens heb ik zoveel Columbus-oprechtheid kunnen waarnemen als in het ‘Museu Arqueológico do Carmo’ in Lissabon.

Van Genua - waar hij overigens echt vandaan komt - tot Porto Santo en van Galicië tot Gomera wordt van het minste beetje Columbus een Columbus geboorte- of woonhuis gemaakt. Met als toppunt Ibiza; daar is door stemmen in de gemeenteraad bepaald dat de zee-ontdekkingsreiziger dáár geboren is.

Na lang en veelvuldig aandringen, waarbij vaker gezegd werd dat er geen evidentie is maar slechts gammele overlevering, werd ik aarzelend meegenomen naar een koude nis in een muur van het voormalige klooster. Daar zou de laatste rustplaats van Filipa geweest moeten zijn. Ik heb toch maar een foto van de plek gemaakt ondanks mijn ontroering door zoveel eerlijkheid...

Het graf van Filipa Moniz

Een aantal bronnen vermelden dat Filipa Moniz Perestrelo begraven is in het ‘Convento da Ordem do Carmo’ in Lissabon. Dit klooster raakt zwaar beschadigd in 1755 tijdens de vernietigende aardbeving en opvolgende brand.

In het gedeeltelijk gerestaureerde gebouw is nu een archeologisch museum gevestigd het ‘Museu Arqueológico do Carmo’. Vol spanning loop ik door het voormalige klooster zoekend naar Felipa in ruimtes vol met gedenkstenen, zerken en sarcofagen. Ik loop een gang door en sta plots in een bibliotheek. Ik kan mijn ogen nauwelijks geloven; twee vitrines hebben een wel heel macabere inhoud…

Het strand van Porto Santo

Columbus woonde zo’n 5 jaar op het eiland Porto Santo nadat hij in 1479 met Filipa Moniz Perestrelo trouwde. Porto Santo heeft een schitterend strand dat 3 kilometer lang is. Daar heeft Columbus vaak gewandeld met zijn vrouw. Over Felipa zelf is weinig bekend. Vaker vond Columbus op het strand noten van planten die hem onbekend waren. Voor Columbus een argument dat er ver in de Oceaan land moest liggen. Zijn zoon Diego, later de tweede admiraal, is op Porto Santo geboren.

Casa Colombo-Museo di Porto Santo

Het gebouw is keurig gerenoveerd. De stenen zijn waarschijnlijk oud maar het metselwerk oogt fris. De binnenmuren zijn voorzien van strak stucwerk. De houten balken zijn nog niet zolang geleden vernieuwd en de verlichting is hoogst modern. Er staat een prachtig model van de Santa Maria.

De uiterst aardige medewerksters zijn er heilig van overtuigd dat Columbus hier gewoond heeft. Na flink doorvragen wordt er een nuance aangebracht. Columbus woonde in het gedeelte dat links op de foto staat. Gelukkig heb ik een afspraak in het regionaal archief van Madeira om te bestuderen of Portugese historici dit ook zo zien.

Zonder problemen wordt de kleine documentatie ruimte geopend. Er staan een paar zeer interessante boeken over Columbus en natuurlijk ook over de geschiedenis van de Perestrelo familie...

Op zoek naar sporen van Columbus en zijn vrouw Felipa Moniz de Perestrelo

Varend met de Lobo Marinho van Funchal naar Porto Santo worden de contouren van het eiland langzaam zichtbaar. Columbus die vaak onderweg was tussen Funchal en Porto Santo heeft dit vergezicht precies zo gezien. Een ontroerend moment voor een Columbus kundige. Columbus woonde met Felipa vermoedelijk van 1479 tot 1484 op het eiland en zijn eerste zoon is daar geboren. Op het eiland is een museum gevestigd in een (alweer) vermeend Columbus huis.