La Isabela

De eerste Europese nederzetting in de nieuwe wereld

Na een bezoek aan het museum volgt een uitvoerig gesprek met de archeologe. Ik ben haar nog steeds dankbaar voor het uitvoerige onderhoud en de wetenswaardigheden over de eerste Europese nederzetting in de nieuwe wereld. Ondanks de muggen zal ik de betoverende en adembenemende schoonheid van La Isabela niet makkelijk vergeten.

In Santo Domingo wacht nog een heel spannende missie met onzekere afloop: het zoeken naar personen die voorkomen in de filmopnames gemaakt door Boudewijn Büch.

Columbus Achterna – Aflevering 6, uitgezonden op 5 januari 1991

De steengroeve

Een bord wijst naar de steengroeve. Op die plek hebben Columbus mannen bouwmateriaal uitgekapt. Het pad loopt langs ondoordringbare struiken en lage bomen. Ik wordt massaal gestoken door een groot aantal muggen en zet het op een lopen. Dat helpt niet. Nog meer transpirerend wrijf ik elke paar seconden dan maar over hoofd, armen en nek…

En dan ben ik er. Ik stop met lopen. Blokken koraalsteen die aan een kant keurig afgevlakt zijn liggen in het rond. In de wand zijn de gaten van de uitgehakte stukken goed zichtbaar. Ik ben kletsnat van het zweet…

Gemarkeerde graven

Trots wijst een gedenksteen uit 1974 erop dat Columbus hier in 1493 de eerste stad in de nieuwe wereld heeft gesticht. Even verderop de resten van de kerk met daarom heen een zestigtal gemarkeerde graven.

Columbus-huis

De resten van het Columbus-huis zijn ook beschermd met een afdak. Hier steken de muren nog zo’n dertig centimeter boven het landschap uit. Ik kan niet beoordelen of deze overblijfselen opnieuw zijn opgetrokken. Ik loop rond het Columbus huis en er ook stiekem doorheen. Een dik blauw touw ter afscherming geeft aan dat dit niet de bedoeling is. Maar ik móét dit doen en loop letterlijk in de voetsporen van Columbus…

Dakpannen en bakstenen

Het is nog vroeg maar hitte en luchtvochtigheid hameren al op mijn hoofd. Zweet druppelt van mijn neus. Ik merk dat ik al een aantal keren door muggen in armen en handen gestoken ben ondanks de grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen.

Paden markeren een route door La Isabela. Ik loop langs gemarkeerde resten van fundamenten; het magazijn, een put en de uitkijk toren. Keurige stapels dakpannen en bakstenen liggen her en der verspreid.

De archeologische vindplaats

Ik ga verder, volg een hek en loop zo de archeologische vindplaats op. Ik blijf stil staan en kijk rond. Het kleurenspel van oceaan, wolken, bomen en rood getinte aarde is adembenemend. De complete baai van La Isabela is goed te overzien. De kustlijn is haarscherp gemarkeerd door de overgang van diepblauw water naar groene struiken en bomen. De glooiende Cordillera Septentrional bergrug vormt een majestueus achtergrond decor. Op het sjilpen van vogels en zoemen van insecten na is het doodstil. Kleine uilen zitten in bomen. De zee is vlak en stil.

De baai van La Isabela

Vanaf de hooggelegen weg ontrolt zich de baai van La Isabela. Het uitzicht is schitterend. Bebouwing is er niet. Het groene landschap met daarin af en toe rode bloemen wordt in het oosten bepaald door steile heuvels. Het is ontzettend heet en vochtig en dat terwijl het pas maart is. De echte hitte komt pas in de zomer.

Ik rij door een klein dorpje dat El Castillo heet. Voetgangers stoppen en draaien hun hoofd in mijn richting. Brommers en jeugd op fietsen volgen me. Iedereen staart me aan. Even later verschijnt een groot houten bord. La Isabela is bereikt…