De nasleep van Piet Hein in Spanje

Handschriften met een nauwkeurig feitenrelaas

Handschriften in de Biblioteca Colombina te Sevilla, de Biblioteca Nacional de España (BNE) en in de bibliotheek van het Museo Naval te Madrid alsmede een publicatie uit 1889 geven een nauwkeurig feitenrelaas over admiraal Juan de Benavides y Bazán’s laatste uren. De hoogste tijd om deze feitelijkheden onder de aandacht te brengen.

De 'Salon General' van de Biblioteca Nacional de España (foto: website BNE)

De executie van admiraal Juan de Benavides y Bazán

Drie Piet Hein biografieën vermelden dat de hoofdschuldige van het verlies van de Spaanse zilvervloot is onthoofd (de Boer in 1946 op pagina 126, Prud’homme van Reine in 2003 op pagina 143 en Boven in 2010 op pagina 104). Hoe weten ze dat? Waar komt deze informatie vandaan? Is dat wat er in 1634 met admiraal Juan de Benavides y Bazán op het schavot te Sevilla gebeurd?

De drie Piet Hein biografiën

Een ooggetuigenverslag van een zesjarige

Na een lange zoektocht stoot ik op een afschrift van een handschrift gemaakt door ene 'CA' of 'GA' dat zich in de de Biblioteca Colombina te Sevilla bevindt. Een ander handschrift bevestigd dat dit afschrift uit de bibliotheek van de graaf van Aguila in Sevilla stamt. De inhoud is een zeer opmerkelijk ooggetuigen verslag van een zesjarig jongetje. Onder de armen opgetild door zijn schoolmeester Riera aanschouwt Don Joseph Maldonado Dávila y Saavedra het spektakel en legt jaren later onverschrokken vast wat de linkshandige beul met de nek van Benavides doet. Een gruwelijk spektakel.

Lees hier verder: Drie messteken in de keel