Santo Domingo - Dominicaanse Republiek

Columbus monument - Parque Colón Santo Domingo

Over het aantal Taínos dat Santo Domingo bevolkt als Columbus aankomt bestaat onduidelijkheid. Feit is dattwee generaties later er geen Taíno meer over is. Het woord genocide is hier op zijn plaats.

De man van de volgens historische documenten, beeldschone Anacaona, wordt meegenomen naar Spanje maar hij overleeft de tocht niet. Anacaona neemt het leiderschap van hem over maar wordt later met acht andere opperhoofden door de Spanjaarden opgehangen.

Dat Anacaona een tekst ter ere van Columbus op de sokkel aanbrengt maakt me niet blij.

Columbus monument - Parque Colón Santo Domingo

Dit Columbus monument werd op 27 februari 1887 ingehuldigd. Op de achtergrond de kathedraal van Santo Domingo. Tot mijn grote verbazing is ook Anacaona, de vrouw van het lokale opperhoofd, afgebeeld. Nederig brengt Anacaona een tekst ter ere van Columbus op de sokkel aan. Een vreemde weergave van de feiten.

Boudewijn Büch maakte hier opnames (Link direct aan het begin).

Faro a Colón

Het mausoleum van binnen. Deze foto is genomen vanuit de ‘benen’ van het binnen-kruis. Aan het einde de kist met daarin de resten van Columbus. Inmiddels is er in Spanje onderzoek verricht en toegegeven dat in de kathedraal van Sevilla er maar een beetje Columbus is. Volgens de Universiteit van Granada zo’n 15%.

Dus hoog tijd voor een ADN onderzoekje in Santo Domingo. Maar of dat ooit gaat gebeuren…

Columbus graf in het ‘Faro a Colón’

Een vreemde werkelijkheid, in de kathedraal van Sevilla in Spanje is er een Columbus graf en in Santo Domingo nog een. Wat deze zee-ontdekkingsreiziger allemaal aangedaan wordt, ik wordt er weemoedig van.

Ook Boudewijn Büch bericht over de graven van Columbus.

Columbus' graf in Santo Domingo - Faro a Colón

‘Na een roemrijk leven blaast Columbus op 20 mei 1506 in Valladolid zijn laatste adem uit. Het startschot voor een gesol met botten dat zijn weerga niet kent en dat niet makkelijk te overtreffen is.’

Op de foto Columbus’ graf monument in Santo Domingo. Niemand maar dan ook helemaal niemand op het eiland twijfelt aan de authenticiteit van dit Columbus graf. De Dominicanen zijn reuze trotst op dit mausoleum van 210 bij 59 meter.