Wie is de Mol 2016?
Santo Domingo en de Dominicaanse Republiek

Het schiereiland Samana

“We zijn terecht gekomen in een paradijsje…” laat een van de deelnemers ons weten, maar was dat altijd zo?

Columbus is op weg naar huis (eerste reis) als hij op 13 januari 1493 dicht bij het huidige Samana aanlegt. Een gevaarlijke ontmoeting met de stam Ciguayos volgt. Deze indianen bezitten pijl en boog en het is de eerste keer dat Columbus deze wapens ziet tijdens zijn eerste reis. ‘Flecha’ is pijl in het Spaans en de plek draagt nog steeds de naam ‘Las Flechas’ (Pta de las Flechas op de kaart).

Kaart uit ‘Admiral of the Ocean Sea’ door Samuel Eliot Morison, 1942 (twee delen).

Laser-opdracht bij het Fortaleza de Santo Domingo of Fortaleza Ozama

In 1502 beginnen de Spanjaarden met de bouw van deze vestiging. Het fort is een van Santo Domingo's oudste gebouwen.

Vanuit de toren is er een mooi uitzicht op de rede van Santo Domingo en op de monding van de rivier de Ozama. Columbus en zijn mannen hebben indertijd precies hier aangelegd.

Boudewijn Büch in Columbus Achterna – Aflevering 6: ‘… dus om het samen te vatten: deze plek is de oorzaak van dat heel Zuid- en Midden-Amerika behalve Brazilië Spaanstalig is en deze plek is er ook de schuld van dat de indianen nauwelijks meer bestaan, zeker niet op dit eiland.’


Het gebouw met het hek en de fakkels:

Het ‘Monumento Ruinas de San Francisco’ is een klooster gesticht door de Franciscanen. De bouw begint in 1543. Dit klooster werd door Drake in 1586 geplunderd. Twee aardbevingen in 1673 en 1751 hebben het gebouw grotendeels verwoest. Bartholomeus, de broer van Columbus is hier begraven. Maar zijn botjes zijn onvindbaar. Net achter de ingang geeft een trap die naar beneden gaat toegang tot een galerij. Deze trap is middels een horizontaal hek afgesloten. Ondanks al mijn smeken en gezeur mocht ik er niet in.


Trappen opdracht:

Het gebouw achter te trappen is het ‘Palacio Virreinal de Diego Colón’ ook ‘Alcázar de Colón’ genaamd. Dit is het Paleis of Kasteel van Columbus. Hier woonde lange tijd Diego, de zoon van Columbus. Het gebouw liep zware schade op gedurende de raid van Drake op Santo Domingo in 1586. In de periode 1955 tot 1957 is het gebouw gereconstrueerd. Nu is er een museum in gevestigd. In zijn reportage serie over Columbus maakt Boudewijn Büch hier opnames.